Gekke illusies

Denk je wel eens na over alle gekke illusies die er zij, vooral illusies met Spiegels. Er zijn ontzettend veel illusies met Spiegels. Er is een intrigerend artikel gepubliceerd over een nooit eerder beschreven visuele illusie waarbij je eigen reflectie in de spiegel vervormd lijkt te worden en identiteit verschuift.

Illusie

Om de illusie te wekken, moet je naar je eigen spiegelbeeld staren in een slecht verlichte kamer: je hebt een kamer nodig die alleen wordt verlicht door een schemerige lamp (een lamp van 25 W) die achter een stoel wordt geplaatst, terwijl de deelnemer in een grote spiegel ongeveer 40 cm ver weg wordt geplaatst. De deelnemer hoeft alleen maar naar zijn of haar gereflecteerde gezicht in de spiegel te staren en meestal “na minder dan een minuut begon de waarnemer de illusie van een vreemd gezicht waar te nemen”.

Trucjes

De opstelling is uitgeprobeerd op 50 mensen, en de effecten die ze beschrijven zijn behoorlijk opvallend: Aan het einde van een sessie van 10 minuten spiegel kijken, werd de deelnemer gevraagd om op te schrijven wat hij of zij in de spiegel zag. De beschrijvingen verschilden sterk van persoon tot persoon en omvatten: enorme vervormingen van het eigen gezicht;  het gezicht van een ouder met veranderde eigenschappen, van wie nog in leven was of was overleden; een onbekende persoon;  een archetypisch gezicht, zoals dat van een oude vrouw, een kind of een portret van een voorouder;  een dier gezicht zoals dat van een kat, varken of leeuw; fantastische en monsterlijke wezens. Het kan dat de dramatische effecten kunnen worden veroorzaakt door een combinatie van basale visuele vervormingen die het gezicht specifieke interpretatie systeem beïnvloeden. Het visuele systeem begint zich aan te passen nadat we in de loop van de tijd dezelfde informatie hebben ontvangen, daarom kun je visuele veranderingen ervaren door lang naar iets te staren, maar we hebben ook een systeem dat gezichten heel gemakkelijk interpreteert.